Meedoen met Vruchtbare Kringloop Overijssel
Wil je ook werken aan het sluiten van de kringloop op je bedrijf en betere mineralenbenutting? In gesprek met collega-ondernemers over werken aan een betere bodem en waterkwaliteit en het optimaliseren van je bedrijfsvoering? Ervaringen uitwisselen? Doe dan ook mee met Vruchtbare Kringloop Overijssel (VKO)! Je kunt nu kosteloos en vrijblijvend een bijeenkomst bijwonen, meld je snel aan via overijssel@vruchtbarekringloop.nl!
Al ruim 300 melkveehouders, akkerbouwers en loonwerkers gingen je voor en werken via VKO aan het verminderen van emissies en het verbeteren van het bedrijfsrendement. Met VKO krijg je meer grip op de mineralenkringloop door het uitwisselen van kennis en ervaringen en het onderling vergelijken van eigen resultaten met die van collega-melkveehouders. Door te werken in een studie- of verdiepende kennisgroep weet je aan welke knoppen je kunt draaien om de mineralenefficiëntie te verbeteren. Je leert de KringloopWijzer te gebruiken en leert ook over maatregelen die bijdragen aan een klimaatbestendige en vruchtbare bodem en waterkwantiteit- en kwaliteit vergroten. Plus: we geven je praktische handvatten op het gebied van bemesting, voeding en teelt. Bekijk het volledige programma.
Wat biedt VKO
Deelnemers kunnen kiezen voor een studiegroep of meedoen aan een verdiepende kennisgroep:
- Studiegroepen
In een studiegroep bespreek je met collega-melkveehouders, akkerbouwers of loonwerkers verschillende thema’s. Onder begeleiding van een studiegroepbegeleider en expert komen jullie 4 keer per jaar bijeen en behandelen jullie afwisselend thema’s rondom bodem en water aan de hand van de KringloopWijzer. De komende twee jaren krijg je begeleiding bij hoe je bedrijfsspecifieke maatregelen realiseert. Een studiegroep bestaat uit ongeveer 12 deelnemers. - Kennisgroepen
Toe aan een verdiepingsslag? Sluit dan aan bij een kennisgroep: met 10 collega-melkveehouders verdiep je je in een onderwerp dat júllie aanspreekt. Denk aan ammoniakreductie en hoe je maatregelen kunt inpassen op jouw bedrijf. We bieden daarbij individuele begeleiding en bepalen welke stappen helpen om de door jouw gestelde doelen te bereiken. Bijzonder aan deelname aan de kennisgroep is dat er ook een bedrijfsbezoek bij hoort door een adviseur om een persoonlijk bedrijfsontwikkelplan te maken. Een kennisgroep komt daarnaast 3 keer per jaar in groepsverband bijeen. - Regiobijeenkomsten
Twee keer per jaar organiseren we regiobijeenkomsten (fysiek of digitaal via webinar) over een bepaald thema. Gastsprekers en deelnemers praten je bij over actualiteiten en praktijkervaringen, zoals dit webinar met kringloopexpert Gerrit Hegen en VKO-deelnemer Heleen Lansink. - Informatieve praktijkflitsen
Natuurlijk houden we je regelmatig op de hoogte van de actualiteiten binnen het project via e-mail, onze praktijkflits of via onze social media-kanalen Facebook en Twitter!
Bekijk hier het volledige programma
Kosten
Deelname aan Vruchtbare Kringloop Overijssel kost €150,- exclusief btw per bedrijf per jaar of €225,- voor deelname aan kennisgroep.
Meer informatie
Heb je nog vragen of wil je eerst meer informatie? Bel met 088 8886666 en vraag naar projectleider Michaela van Leeuwen of mail naar overijssel@vruchtbarekringloop.nl. Vruchtbare Kringloop Overijssel wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling (ELFPO), provincie Overijssel en LTO Noord.