Het demoveld met mais in Balkbrug is onlangs geoogst. De opbrengst was niet best, aldus ruwvoerspecialist Wim Jaspers van groeispecialist Van Iperen. Nu is hij benieuwd naar de voederwaarde- en bodemanalyses. Wat zeggen die over het perceel?
Het 2,5 hectare grote demoveld in Balkbrug wordt permanent gebruikt voor maisteelt. Vanwege de proef van Vruchtbare Kringloop Overijssel zijn er dit keer 6 varianten bemesting gebruikt. Zo is gezaaid met standaard bemesting, standaard bemesting met SeCo en standaard bemesting met Sporenmix en met of zonder Bokashi (gefermenteerd organisch materiaal).
Nu er is geoogst, analyseert Eurofins Agro wat het effect is van de verschillende soorten bemesting. Van de gehakselde mais zijn monsters genomen voor de voederwaardeanalyse.
Tijdens de droge zomer is er niet beregend in Balkbrug, weet ruwvoerspecialist Wim Jaspers. “Dat zag je ook wel terug op het veld. In Nederland is 30 procent minder mais geoogst dan normaal, in Balkbrug misschien nog wel minder.” Er is daarnaast veel hoogteverschil op het perceel van soms wel 70 centimeter. “Wortels kunnen op die hoge plekken nooit bij het grondwater komen bij de droge omstandigheden van afgelopen jaar.”
Naast een voederwaardeanalyse wordt ook een bodemanalyse uitgevoerd. Van elke variant bemest object maakt men een analyse. Daarbij wordt onder andere gekeken naar de hoeveelheid organische stof in de grond , maar ook naar de sporenelementen en het bodemleven. Jaspers: “we kijken niet alleen naar het veld in Balkbrug als het gaat om de resultaten van de meststoffen. Dezelfde meststoffen liggen ook op een officieel proefveld in Hilvarenbeek. Binnenkort verwachten we daar ook de resultaten van terug. Dat willen we natuurlijk vergelijken met de proef in Balkbrug.”
De uitkomsten worden teruggekoppeld naar de Vruchtbare Kringloop Overijssel-boeren via de website en onze praktijkflits.