Studenten van de opleidingen veehouderij en loonwerk van het Zone.college leerden vrijdag 29 maart meer over het thema ‘Beter worden met de KringloopWijzer’. Een samenwerking tussen VKA en Zone.College die 3 jaar geleden is begonnen, blijkt een succesvolle formule.
Bijna 100 studenten en docenten van Zone.college begonnen de studiedag op de mbo-locatie in Doetinchem met een lezing door Johan Temmink. Hij is specialist mest en mineralen bij ForFarmers en gaf de aanwezigen een inkijkje in het project ‘De kunstmestvrije Achterhoek’. Daarna volgden lezingen van melkveehouder en commissaris bij FrieslandCampina, Erwin Wunnekink en onderzoeker Kees Westerdijk van Aeres Hogeschool over bodemverdichting.
Samenwerking met het onderwijs is een belangrijk speerpunt binnen Vruchtbare Kringloop. Elsbeth Veltink, projectleider Vruchtbare Kringloop Overijssel, is enthousiast over de studiedag. “Studenten worden geprikkeld om na te denken over kringlooplandbouw en aangrenzende thema’s. De sprekers namen de studenten en docenten mee in de ontwikkelingen van innovatie over kunstmestvervangers in de Achterhoek, over het opereren van verzuivelaar FrieslandCampina en de opgave die de coöperatie heeft en over bodemverdichting in relatie met het inzetten van machines.
Erik Smale, boer uit Joppe, sloot de ochtendprogramma af. Hij vertelde het publiek over zijn eigen onderneming en zijn visie op kringlooplandbouw. “Je merkt dat een praktisch en helder verhaal aanslaat bij de studenten,” vertelt Veltink. Smale noemde dat gezond boerenverstand, vakmanschap en doen wat bij je past je verder helpen bij succesvol ondernemerschap.
Naast het organiseren van een studiedag zoekt Vruchtbare Kringloop ook op andere manieren de samenwerking met het onderwijs. Zo draaien studenten mee in studiebijeenkomsten van Vruchtbare Kringloop, bezoeken ze demodagen en voeren ze praktijkopdrachten uit bij VK-deelnemers.