Met een dubbel gevoel kijkt melkveehouder Rogier Lansink terug op de demo ‘stokbonen in mais’ die hij binnen Vruchtbare Kringloop Overijssel vorig jaar heeft uitgevoerd. Begeleid door Bas Sinnema constateert Lansink dat hij wel meer eiwit heeft geoogst, maar minder zetmeel. En vult hij aan: ‘Een nieuwe teelt is even zoeken’.
Eiwitverhoging
Zes melkveehouders deden mee aan de demo met stokbonen in mais, een van hen is Rogier Lansink. Bij het voederwaardeonderzoek na de oogst kwam een VEM-gehalte van 1000 naar voren. Zetmeel was 380 (landelijke gemiddelde was 366). Sinnema: ‘Daar kan de koe goed melk van maken en ik kwam uit op een eiwitverhoging van 30 procent ten opzichte van normaal.’ Lansink ziet dat iets anders: hij constateert dat het eiwit inderdaad omhoog is gegaan, maar ook dat het zetmeel omlaag is gegaan. ‘Dus ik heb meer eiwit, maar minder zetmeel. Maar ik verbouw mais ook voor het zetmeel, voor energie. Dat pakt dus minder goed uit.’
Mechanische onkruidbestrijding pakt goed uit
Het is een nieuwe teelt, dus het was af en toe uitzoeken hoe Lansink het het beste kon oppakken. ’Bijvoorbeeld wat betreft onkruidbestrijding. Chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruiken was vrijwel niet mogelijk, omdat je anders de bonen ook zou wegspuiten.’ Uiteindelijk heeft Lansink gekozen voor schoffelen, mechanische bestrijding. ‘Nooit geprobeerd, maar het pakte goed uit. Dus dat is een positief leermoment.’
Sinnema zag de worsteling bij de deelnemers met onkruidbestrijding. ‘Je zit met twee verschillende gewassen. Belangrijk dat een adviseur meedenkt.’ Terugkijkend vond Sinnema het een geschikt jaar voor de bonen, ‘mits ze niet te vroeg de grond ingingen, want het was erg lang koud en nat. Ze hebben een mooie warme bodem nodig om op te komen. Zo rond midden-mei.’
Rassen
Bij het zaaien moet je als ondernemer rekenen op zo’n 120.000 zaden per hectare. Dat is relatief veel als je dat vergelijkt met mais: 100.000 zaden per hectare. Sinnema: ‘Dat verdien je wel terug met de hoeveelheid eiwit die je vervolgens oogst.’ De stokbonen zijn nog volop in ontwikkeling, weet Sinnema. ‘Bij Rogier zagen wij bijvoorbeeld dat een van de rassen te vroeg afrijpte. Dat is zonde en kost je eiwit. We zijn binnen MOVO zaden bezig met een stokboonrassen die speciaal voor deze teelt gekweekt zijn.’
Hoewel niet negatief zaait Lansink dit jaar niet opnieuw stokbonen in de mais. ‘Daarvoor is de hoeveel eiwit die ik heb geoogst niet overtuigend genoeg. Maar een nieuwe uitdaging ga ik niet uit de weg, mogelijk dat ik volgend jaar bonen in granen wil uitproberen.’