Deelnemers van Vruchtbare Kringloop Overijssel kunnen dit jaar een demo uitvoeren op hun eigen bedrijf. Deelnemer René Bos uit IJsselham (Kop van Overijssel) probeert stokbonen in mais uit. In dit artikel vragen we René naar het hoe en waarom en voelen we teeltbegeleider Bas Sinnema van Movo Zaden aan de tand over de verwachtingen van dit voor Nederlandse melkveehouders nieuwe gewas.
René, waarom koos jij voor een demo met stokbonen in mais?
“Via de studiegroep van Vruchtbare Kringloop Overijssel werd gevraagd wie mee wilde doen en ik vind het leuk om eens wat nieuws te proberen. In Duitsland wordt stokbonen al meer geteeld en zijn de resultaten aardig goed. Wat mij aanspreekt is dat er in stokbonen meer eiwit zit ten opzichte van mais. Als de teelt slaagt en de koeien vreten het goed, dan hoef ik minder of misschien zelfs wel helemaal geen eiwit meer bij te voeren.”
Hoe is de demo stokbonen in mais op jouw bedrijf georganiseerd?
“2 hectare van de 20 hectare zaai ik in met mais. Mocht de teelt tegenvallen, dan vloeit er dus geen bloed. De gangbare mais is in de laatste week van april al gezaaid. Eén dezer dagen volgt ook het mengsel met de stokbonen. Om te zorgen dat de mais rijp is op het moment dat de stokbonen geoogst moeten worden, is gekozen voor een vroeg maisras. Als het goed is kan ik de gangbare mais en het stokbonen-maismengsel tegelijkertijd oogsten en samen inkuilen.”
Welke uitdagingen verwacht je?
“Het is voor mij een nieuwe teelt en nieuw is leuk, maar ook lastiger. Daarnaast kan ik het gewas niet bespuiten. Mocht er dus veel onkruid ontstaan, weet ik niet wat te doen. Qua bemesting doe ik iets minder dan normaal: 40 kuub drijfmest in de rij en 150 kilo maismest. Of dit zo kan, stem ik af met Bas (Sinnema, van Molvo Zaden, red.).”
Waar ben je het meest benieuwd naar?
“Er zijn dit jaar meer deelnemers die stokbonen in mais uitproberen via Vruchtbare Kringloop Overijssel. We zitten in één whatsappgroep en ik ben benieuwd naar ieders ervaringen en resultaten. Daarnaast ben ik heel nieuwsgierig of de koeien het gewas goed vreten. Is het een mooi, fris, groen gewas, hoe is de smakelijkheid en hoe is de voederwaarde? Daarvoor moeten we natuurlijk wachten tot na de oogst.”

Bas Sinnema, Movo Zaden
“Omdat er in stokbonen veel eiwit zit, is dit een interessant gewas om te telen voor Nederlandse melkveehouders. Met onze ervaringen uit Duitsland hebben we in samenwerking met de Universiteit van Hohenheim in Stuttgart een goede mix samengesteld voor de Nederlandse markt samengesteld. Uit proeven met onze eigen demo’s onder leiding van de WUR zien we in stokbonen een eiwitverhoging van 25 tot 30 procent ten opzichte van mais. Met stokbonen wordt een melkveehouder minder afhankelijk van aangekocht krachtvoer en kan hij in combinatie met mais en gras het ruwvoer goed sturen. In Duitsland wordt stokbonen als derde gewas geteeld, maar wordt het gewas niet gevoerd aan de koeien. We weten dus nog niet goed of koeien het gewas vreten en of ze er goed melk van kunnen maken. Deze demo binnen VKO gaat ons meer inzicht geven. Mooie bijkomstigheid van stokbonen is dat het een bloeiend gewas is. Het trekt meer insecten en draagt dus bij aan de biodiversiteit.”
Heb jij ook een idee voor een demo op jouw bedrijf? Of wil je meer weten van bovenstaande demo? Laat het ons weten via overijssel@vruchtbarekringloop.nl
