Sinds een jaar of drie probeert loonwerker Theo Heebing uit de Lutte het gebruik van glyfosaat zo veel mogelijk te beperken. Helemaal zonder kan de deelnemer aan de  loonwerkers kennisgroep Vruchtbare Kringloop Overijssel nog niet. Maar: het onderwerken van het vanggewas doet hij zonder glyfosaat. “Klanten zien nu dat het wel kan.”

Aanpak

Zo vroeg mogelijk in het voorjaar bewerken Heebing of zijn medewerkers het perceel met vanggewas met een weilandbloter of klepelmaaier. Hiermee wordt het gewas bovengronds afgemaaid en verhakseld. Als de grond het toelaat (dus niet te nat), gebruikt de loonwerker daarna een schijven(stoppel)cultivator. Daarmee kan hij de stoppels van het vanggewas onderwerken. “Dit werkt net zo goed als doodspuiten,” zegt Heebing. “Wel kost het iets meer tijd en energie.”

De weersomstandigheden zijn daarnaast belangrijker, vindt Heebing. “Als de grond te nat is en je moet wachten omdat je het perceel niet op kunt met grote machines. Dan wordt het vanggewas al snel massaal en kom je er later lastig doorheen. ” Bovenstaande bewerking moet dus zo vroeg mogelijk in het voorjaar gebeuren. Bijkomend voordeel is dat het gewas dan ook de tijd heeft om af te sterven en te verteren. Dat is gunstig voor de bodem.

Boer zelf aan de slag

Een deel van het afmaaien van het vanggewas gebeurt door medewerkers van Heebing, maar boeren die het zelf willen doen, kunnen materiaal ook bij hem huren. “Dan plannen boeren het zelf in. Dat scheelt ze ook geld.” In vergelijking met bespuiting kost deze bewerking namelijk 30 a 40 euro per hectare meer, denkt Heebing. “Als het tegenzit, kunnen de meerkosten oplopen naar 80 euro per hectare. Dan bestaat de kans dat je het perceel nog een keer moet bewerken met een schijvencultivator.” Dat komt niet heel vaak voor, weet Heebing inmiddels.

Campinggasten blij

De aanleiding voor Heebing om minder glyfosaat te gebruiken, zijn toeristen: in het Twentse De Lutte, waar hij al sinds de jaren zestig gehuisvest is met zijn loonwerkbedrijf, is volop recreatie. Veel campings in de buurt, fietsers en wandelaars die genieten van het Twentse landschap. Heebing: “We merkten dat recreanten last hadden van ons gespuit. Ze fietsten dan met de jas hoog opgetrokken langs ons heen. Vervelend.”

Zijn klanten waren er ‘natuurlijk’ niet blij mee, weet de Twentse loonwerker nog. “Die zagen het vanggewas al woekeren. Twee boeren die dicht bij een camping zaten, waren als eerste om. En nu zien klanten dat het wel kan.”

Helemaal af van het glyfosaat is Heebing overigens nog niet. “Dat kan ook niet. Het middel gebruiken we ook voor andere doeleinde, soms breng je de vertering er sneller mee op gang. Desondanks ben ik blij dat we deze weg zijn ingeslagen. Ik krijg veel positieve reacties.”

Ook aansluiten bij de loonwerkers kennisgroep? Hier staat meer informatie.