Tijdens de demodag op 17 juni namen we een kijkje op het perceel van deelnemer en melkveehouder Erwin in Albergen (gemeente Tubbergen). Hier telen we mais zonder drijfmest en kunstmest te gebruiken. Dat kan omdat we de mais telen op scheurland. Expert Zwier van der Vegte van melkveeproefbedrijf De Marke in Hengelo (Gelderland) begeleidt de demo. Op het perceel zijn verschillende banen aangelegd waarvan in ieder geval één zonder drijfmest en zonder kunstmest. Gaat de mais wel groeien? Zwier: “Op scheurland komt veel stikstof vrij doordat de zode geploegd is en gaat mineraliseren. Van die vrijgekomen stikstof kan de maisplant al groeien en daarom is aanvullende bemesting niet nodig.”

Financieel voordeel
Mais telen zonder bemesting vermindert uitspoeling, maar levert ook financieel voordeel op: geen kunstmest aankopen en drijfmest op een andere manier beter benutten. En verschil in opbrengst?  Zwier verwacht van niet: bekijk de video

Demoprojecten binnen Vruchtbare Kringloop Overijssel
We voeren binnen dit project verschillende demo’s uit, bijvoorbeeld sorghum telen en stokbonen in mais. Blijf op de hoogte van de uitvoering en uitkomsten door deze pagina in de gaten te houden.