Donderdag 22 maart vindt in Schalkhaar de opening van de bladbokashi-kuil plaats op het loonwerkbedrijf Markvoort in Schalkhaar. De bijeenkomst wordt georganiseerd door Vruchtbare Kringloop Overijssel, de loonbedrijven Markvoort en Tuller en de ‘Bokashi-makers’ van ‘Bij de Oorsprong’.

Bokashi is een Japans woord en betekent ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’. Zowel bij loonwerker Tuller als Markvoort is vorig najaar een bladbokashi-kuil opgezet met boomblad uit de gemeente Deventer. Dit blad hoeft zodoende niet meer te worden afgevoerd naar de afvalverwerking, maar kan als organisch materiaal en bodemverbeteraar worden gebruikt in de directe omgeving. Ingekuild met toevoegmiddelen is het blad inmiddels gefermenteerd en geschikt om uit te rijden op bijvoorbeeld maisland. Fermenteren is eenvoudig en is met de geringe CO2-uitstoot een duurzame en milieuvriendelijke toepassing.

Tijdens de bijeenkomst zal Jasper ten Berge van Bij de Oorsprong een toelichting geven op het maken en gebruiken van bokashi als bodemverbeteraar en op de resultaten die hiermee worden geboekt. Daarna wordt de kuil geopend en gedeeltelijk uitgereden op een naburig perceel. Na afloop van deze demo is voor de aanwezigen gelegenheid om zelf bij één van de twee loonwerkers in te tekenen voor een hoeveelheid bokashi voor eigen gebruik.

Datum:         Donderdag 22 maart 2018
Tijd:              13:15 tot 15:00 uur
Locatie:        Bedrijf Loonbedrijf Markvoort, Hunneweg 2, 7433 RS Schalkhaar