Blijven leren

De mogelijkheid om in groepsverband aan de hand van een sterk inhoudelijk programma te werken aan een toekomstbestendig bedrijf is waardevol. Dat Vruchtbare Kringloop Overijssel eindigt na meer dan vijf leerzame jaren vindt melkveehoudster en VKO-deelnemer Hanneke Lugtenberg dan ook erg jammer. Gelukkig kan ze overstappen naar Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers. En met haar heel VKO-groep 12. 

Groep 12 van Vruchtbare Kringloop Overijssel was al druk denkend hoe ze door zouden gaan met leren en optimaliseren wanneer dit project eind 2022 officieel stopt. ‘Op een georganiseerde manier aan de hand van de KringloopWijzer leren en thema’s behandelen passend bij de interesse van de groep en het seizoen is heel waardevol. We waren dus blij toen we begrepen dat een overstap naar Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers mogelijk was.” Net zoals VKO is ook VKA ooit begonnen als project. In de Achterhoek is het project verzelfstandigt en inmiddels een vereniging onder leiding van een enthousiast boerenbestuur. VKA is nu een lerend netwerk gesteund door partners uit de sector. Lugtenberg: “VKA biedt een mooi programma en concentreert zich ook op kringlooplandbouw. Dat sprak de hele groep aan.”

KringloopWijzer fijne basis

Bij elkaar komen als groep is niet moeilijk, maar een inhoudelijk programma samenstellen des te meer. “Wij willen geen borrelpraat, maar kennis opdoen”, legt Lugtenberg uit. “Met als basis de KringloopWijzer. Daardoor krijg je een beter begrip van de cijfers van je eigen bedrijf. Je vergelijkt met elkaar en voorgaande jaren en kunt daardoor beter sturen.  Omdat VKA ook werkt met de KLW was de overstap naar de vereniging voor Lugtenberg logisch. “De KringloopWijzer is een handige managementtool, maar ook nog in ontwikkeling. Het is prettig om bij een vereniging te zitten die er kennis van heeft en je daarin kan begeleiden.”

Door studiegroep meer verdieping

Boeren zonder deelname aan een studiegroep kan Lugtenberg zich bijna niet voorstellen. Wat dat betreft kan ze zich goed vinden in het motto van VKA: ‘Wie stopt met leren, stopt met goed zijn’. “Blijf ontwikkelen, zeker in deze tijd met volop uitdagingen in de agrarische sector. Naast de bijeenkomsten met de KLW biedt VKA ook een stukje verdieping, bijvoorbeeld over persfermentatie of profielkuil beoordelen. Het zijn eigenlijk zaken waar je niet zo snel de tijd voor neemt, maar die je in de studiegroep wel oppakt.”

De overstap van VKO naar VKA was met een mailtje geregeld en zal ingaan per 1 januari 2023, “Niets spannend aan dus, want we blijven met dezelfde studiegroep. Ik heb er zin in.”

Ook overstappen?

Wil je ook blijven leren en ontwikkelen met collega-ondernemers? Wil je meer verdieping? Kom ook bij Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Dat kan als individu of met je studiegroep. Kijk voor meer informatie op www.vruchtbarekringloopachterhoek.nl of kom naar de VKO/VKA-bijeenkomst in december. Meer informatie.