In Vasse, gemeente Tubbergen, is een demoveld aangelegd waarop de relatie tussen verschillende bewerkings-, teelt- en bemestingsmethoden en bodem- en gewaskwaliteit op praktijkschaal gevolgd wordt. Dit wordt gedaan door verscheidene proeven, mede bedacht door VKO deelnemers in de regio.

demoveld-tubbergen

Vlnr Marcel Nolten, gemeente Tubbergen / Frank Sanders, loonbedrijf Poppink Reutum / Henk Geerdink, deelnemer VKO / Bert Muller, projectleider VKO / Erik Volmerink, wethouder gemeente Tubbergen / Jan Frons, deelnemer VKO

Onderzoek naar bodemontwikkelingen

De deelnemers aan project VKO worden aan het denken gezet over een andere invalshoek: het voeden van de bodem in plaats van het voeden van het gewas. Bert Muller, projectleider VKO: “Vanuit VKO doet een groep boeren in samenwerking met andere partijen interessant onderzoek. Op het proefveld in Vasse wordt de komende drie jaar mais en gras/klaver verbouwd. We laten de effecten zien van teelt- en bemestingsmethoden op de kwaliteit van de bodem en meten ook de opbrengst en kwaliteit van het gewas. Daarnaast wordt gekeken naar het waterbergend en -vasthoudend vermogen van de bodem.”

In de demo wordt nauw samengewerkt met loonbedrijf Gebr. Poppink BV uit Reutum. Zij stellen vier hectare grond ter beschikking als proefveld. “Het biedt de mogelijkheid om actuele ontwikkelingen als gevolg van de duurzame gedachte op het gebied van bemesting, cultuurtechniek en precisielandbouw in de praktijk te kunnen volgen en te testen”, geeft Gert Jan Poppink van het gelijknamige bedrijf aan. Het demoveld wordt voor drie jaar gebruikt. Dit is de minimale termijn volgens Poppink: “Dit heb je echt wel nodig om een goed beeld te krijgen van de ontwikkelingen in de bodem als gevolg van de proeven.”

De rol van het onderwijs

Bij het doen van de proeven wordt ook het onderwijs betrokken, zodat ook de volgende generatie kan leren van de ervaringen. “Het betrekken van het onderwijs in dit soort projecten resulteert in meer kennis over het gebied. Daarnaast biedt het mogelijkheden voor opdrachten uitgevoerd door studenten van diverse mbo/hbo- scholen en universiteiten uit de omgeving”, vertelt Erik Volmerink, wethouder gemeente Tubbergen.

Samenwerking maakt het sterk

De wethouder is ook enthousiast over het demonstratieveld in Vasse: “Het is een unieke manier van samenwerken en onderzoek doen. Juist in Tubbergen als plattelandsgemeente, omdat we hier een grote agrarische sector hebben. Het hebben van meer bodemkennis is daarbij essentieel. Daarnaast vinden we het lokale aspect belangrijk. Doordat het project laagdrempelig is, kan een ieder er ook gelijk op eigen grond mee aan de slag.”