Mestmonsters leveren cruciale informatie voor het bemestingsplan. Veel VKO-deelnemers voeren nog niet standaard een mestanalyse uit, merkt studiegroepbegeleider Lars Eringfeld. “Het bemestingsplan wordt nog te vaak gemaakt met de analyses van vorig jaar. Die zijn niet altijd actueel.” Zijn tip? Neem een mestmonster zo kort mogelijk voor 16 februari*. Dan beschik je over de juiste informatie om mee te sturen.”

Stel jezelf een doel

Een bemestingsplan is verplichte kost voor ieder melkveebedrijf met derogatie. “Zie het niet als een moetje, maar stel jezelf een doel en pas het plan daarop aan”, stelt  Eringfeld. Naast studiegroepbegeleider bij Vruchtbare Kringloop Overijssel is hij ook agrarisch bedrijfsadviseur bij Flynth. In die hoedanigheid buigt hij zich de komende tijd weer geregeld over bemestingsplannen en mestmonsters. Het liefst werkt hij dan met een recent mestmonster. “Dan pas weet je wat voor mest je hebt en maak je een realistisch bemestingsplan. Bijsturen gedurende het seizoen is dan ook beter te doen.”

Welke mest heb je?  

Voer vlak voor 16 februari – wanneer uitrijden volgens de wet weer mag – een mestmonster uit en weet precies wat voor mest je in huis hebt. Weinig moeite en kosten, veel inzicht, vindt Eringfeld. “Besteed de opdracht uit aan een gespecialiseerd bedrijf, zij regelen het nemen van het monster en de analyse.” Bij het uitlezen van die analyse is het belangrijk om te beginnen met  het fosfaat- en stikstofgehalte.  Eringfeld: “Stel dat je niet weet dat er 4,6kg stikstof in plaats van 4kg stikstof in je mest zit, dan zou je teveel kunnen bemesten en heb je teveel eiwit in de grasopbrengst al. Met kennis uit het mestmonster voorkom je dat.”

Bewust bemesten

Eringfeld moedigt deelnemers goed na te denken over het bemestingsplan en het te bespreken met zijn of haar adviseur. “Bemest en bewust en passend bij het doel van je onderneming. Wil je juist meer of minder eiwit van eigen land? Combineer je gras met mais? Met bemesting maak je het verschil om jouw doel te halen.”

Lees meer over het maken van een goed bemestingsplan dit interview met DMS-adviseur Coen van Bentum.

*) Meer informatie over het wanneer uitrijden van mest staat op de website van de RVO.