Wil je meer weten over het effect van watermanagement op meer eiwit van eigen land? Kom naar de demomiddag op 11 november om 13.30 uur bij Gerard Pegge in Reutum georganiseerd door het project Eiwit van Twents land. Op de verschillende demo-velden krijg en zie je informatie over:
- Zandgrond opwaarderen met klei uit de bouw: Hoe werkt dat, waar moet je op letten, wat zijn de analysewaarden van de kleigrond en hoe breng je het vervolgens op het land? Tijdens de demo-dag zie je hoe het perceel er nu na de maïsoogst bij ligt en hoor je wat het verschil was in maïsopbrengst mét of zonder extra klei.
- Watermanagement met LOP stuwen, peilgestuurde drainage en Fasterholt beregeningshaspel: Gerard Pegge heeft goed nagedacht over zijn watermanagement. Een unieke kans om 3 verschillende watermanagement systemen bij elkaar te zien. Vasthouden om voldoende oogst te behouden, afwateren als het nodig is. Hoor van Gerard de praktische zaken rond de aanleg van de stuwen en drainage én het management van zijn water.
- Vochtsensoren in de melkveehouderij: Welke informatie geeft een vochtsensor mij? Is beregenen op sensor beter dan met het blote oog? Welk effect heeft vocht op de groei van gras en op het bodemleven? En, kan het eigenlijk wel uit voor een melkveehouder?
- Groenbemester en/of extra eiwitteelt: de inzet van vlinderbloemigen zoals eenjarige klavers en wikken bieden volop perspectief en geven nieuwe inzichten in de teelt van eigen eiwit of het verbeteren van bodemgezondheid en biodiversiteit. Tom Niehof van Barenbrug laat op het demoveld de mogelijkheden zien en vertelt over de verwachte resultaten en legt je de praktische zaken uit rondom inzaai, oogst en het gereedmaken voor de volgende teelt.
Datum: Donderdag 11 november om 13.30 uur
Locatie: Landbouwbedrijf De Zuid aan de Wolfsbergweg te Reutum
Aanmelden: Vooraf aanmelden is gewenst en kan via het onderstaande aanmeldformulier. We houden vanzelfsprekend de richtlijnen van de Rijksoverheid m.b.v. de coronapandemie aan.
Aanmelden is niet meer mogelijk
Organisatie
Deze demonstratieochtend over hoe je in Twente het percentage eiwit van eigen land kunt verhogen, wordt georganiseerd door Eiwit van Twents Land en Vruchtbare Kringloop Overijssel. Eiwit van Twents Land is een project op initiatief van 5 melkveehouders uit Noord Oost Twente. In twee jaar testten zij in samenwerking met het Louis Bolk Instituut verschillende maatregelen om het percentage Eiwit van Eigen Land op hun bedrijf te verhogen. Dit project is mede mogelijk gemaakt door financiering van Provincie Overijssel.