Vruchtbare toekomst van onze boeren, doe jij mee?

De landbouw is in verandering. Weet jij hoe jouw Koers voor de toekomst is? Waar wil je heen met je bedrijf? Hoe betrek je de omgeving bij jouw transitie? René Schepers van Schepers Adviseurs en mede-initiatiefnemer van Wakker Boer, vertelt ons meer over het initiatief ‘ZinInBoeren’ en wat dit voor jou als VKO-deelnemer aan kansen biedt.

Wat houdt het programma ZinInBoeren in?

“ZinInBoeren is een programma dat bestaat uit twee onderdelen. Het eerste onderdeel is dat je als agrarische ondernemer nadenkt over wat jouw Koers wordt voor de komende jaren. Bijvoorbeeld het intensiveren van je bedrijf, het gaan naar natuurinclusief of het verbreden van de bedrijfstak. Als je weet wat je Koers is, kun je ook in gesprek met de samenleving en samen zoeken naar oplossingen voor de toekomst rond voedsel, natuur en klimaat. Boeren zijn daarin onmisbaar. Communiceren en verbinden van de samenleving is de tweede pijler in ZinInBoeren programma.”

Wat is het doel van het programma?

“Het programma ZinInBoeren heeft als doel het vertrouwen tussen agrarische ondernemers en samenleving te versterken en daarmee het ondernemersklimaat voor de agrarische sector in Nederland te verbeteren. Voor de ondernemer betekent dit zicht op de toekomst en betrokkenheid vanuit de samenleving. Door het samen te doen met de samenleving, creëer je vertrouwen en transparantie in hetgeen je wilt gaan doen. De omgeving leert jou beter kennen, waarderen je meer en kunnen je helpen om je toekomst verder uit te bouwen. Dat boeren er weer ‘zin’ in hebben en de samenleving weer ‘zin’ in boeren heeft.”

Hoe kan de samenleving betrokken worden bij een Koers?

“Dit kan op lokaal, regionaal of zelfs landelijk niveau. Lokaal kan bijvoorbeeld een open dag op het agrarische bedrijf georganiseerd worden. Regionaal door artikelen in regionale media te publiceren of op bijeenkomsten te spreken. En landelijk door bijvoorbeeld een video reeks te maken en te verspreiden op social mediakanalen. Er zijn vele mogelijkheden!”

Wat is de opzet van het programma?

“In groepen van maximaal 12 ondernemers gaan ondernemers aan een eigen Koers werken. Het traject bestaat uit 5 bijeenkomsten met daaromheen intervisie en coaching. Wanneer de Koers helder is, is het nodig om je omgeving te betrekken bij je Koers. Het is de basis om samen aan de slag te gaan met de maatschappelijke thema’s en uitdagingen. Communicatie is hierbij een essentieel onderdeel van het programma ZinInBoeren.”

Waar vinden we meer informatie?

“Voor meer informatie kun je mailen naar info@wakkerboer.nl of bellen naar 06-26550950.”