Project Description

2. Geert Stevens1Dat grote en zware machines bodemverdichting kunnen veroorzaken is bekend.  Maar waarom word er dan soms onnodig met een volle tank over het land gereden? Dat vroeg Geert Stevens, deelnemer aan Vruchtbare Kringloop Overijssel, zich af. Hij wil een app ontwikkelen waarmee je de vracht kunt afstemmen op de perceelsgrootte.  “Door de optimale laadhoeveelheid per tank uit te rekenen, voorkom ik onnodige schade aan mijn bodem.”

Geert Stevens uit Holten is in de zomer van 2015 gaan deelnemen aan Vruchtbare Kringloop Overijssel. Tijdens de eerste veldbijeenkomst benadrukte bodemdeskundige Coen ter Berg dat je verstandig om moet gaan met rijden over je land, om bodemverdichting te voorkomen. Stevens: “Dat bleef in mijn hoofd hangen. Want waarom rijd ik eigenlijk met een volle tank over het land terwijl je voor een aantal werkgangen niet alles nodig bent? Keren midden op het land geeft immers een extra bodembelasting”.

Optimale laadhoeveelheid
Door de vracht exact af te stemmen op de perceelsgrootte kan de bodem worden gespaard. Geert Stevens heeft daarvoor een rekenprogramma in Excel ontwikkeld. Het programma berekent de optimale laadhoeveelheid per tank op basis van de lengte van het perceel, de dosering, de breedte van de bemester, de maximale tankinhoud en het aantal werkgangen.

Stevens: “Stel, ik heb een perceel van 300 meter lang. Mijn tank heeft een laadvermogen van 19 kuub, maar met deze tool zie ik dat ik  maar 17 kuub nodig heb voor twee werkgangen. Als ik dit van te voren weet, hoef ik niet met teveel gewicht over het land te rijden of onnodig vaak te keren.” De meerkosten van deze manier van werken worden goed gemaakt door extra grasopbrengsten.

App ontwikkelen
Op dit moment gebruikt Geert Stevens de exceltool alleen nog zelf. “Ik ben in gesprek met een bedrijf om te kijken of we hier een app van kunnen maken. Maar die gesprekken zijn nog in de oriënterende fase.” De melkveehouder uit Holten stuurde dit idee eind vorig jaar ook in bij het ForFarmers Innovatiefonds en werd beloond met een aanmoedigingsprijs. “Volgens mij kunnen meer boeren hier voordeel uit halen. Het is echt niet ingewikkeld, en het helpt je om je bodem te ontzien.”